Peter van eijk: Management & AdviesPeter van Eijk logo

blog

Via deze blog deel ik met veel plezier ervaringen, verhalen, observaties, literatuurtips en allerlei andere zaken uit de management- en adviespraktijk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Ga voorop in volgen: Inspiratie van Ben Zander in New York

Ga voorop in volgen: Inspiratie van Ben Zander in New York
30-10-13 - In mijn handreiking voor beter ondernemen en innoveren, is het vijfde principe: ‘Ga voorop in volgen’. Aan de reeks van inspirerende mensen om te volgen voeg ik hierbij een zeer vitale 70-plusser toe: Ben Zander. Voor wie hem nog niet kent, hierbij een korte introductie.

Met een paar bevriende collega's nam ik begin oktober deel aan het World Business Forum. Plaats van handeling: New York, de Radio City Hall. Een 'City that never sleeps", een interessante rij met sprekers, en de mogelijkheid om met een kleine groep geestverwanten te reflecteren op de verhalen die voorbij zijn gekomen. Inderdaad, dat is een fantastische manier om je eigen professionele zaag scherp te houden.   In deze 2013 editie maakte Ben Zander de meeste indruk. Deze dirigent van het Boston Symfonie  Orkest hield ons een uur lang in zijn greep. Zijn boodschap bevatte onder meer deze stelling: "Everybody loves classical music. It's just that many people haven't found out about it yet". Als klassiek geschoold musicus weigert Zander zich neer te leggen bij de status quo, waarin velen beweren dat klassieke muziek langzaam maar zeker achter de horizon aan het verdwijnen is. Hij onderscheidt vier groepen mensen. De eerste groep is dol op klassiek. De tweede groep redeneert 'ach, een beetje Vivaldi op de achtergrond kan geen kwaad'. Bij de derde en grootste groep speelt klassieke muziek geen enkele rol in het leven. Deze mensen weten er niets van en luisteren er ook nooit naar. De laatste en vierde groep bestaat uit een minderheid die beweert dat zij 'toondoof' is.    De knappe manier waarop hij afrekent met vooroordelen over de complexiteit van klassiek is terug te vinden in deze TEDx lezing uit 2008: .  Meer informatie over Zanders opvattingen over leiderschap en transformatie is te vinden in het boek:  'the art of possibility", dat hij samen met zijn vrouw schreef.   Niet eerder heb ik een spreker gezien die bij het overdragen van zijn boodschap, zo goed jongleert met inhoud en vorm. Hij wist een gemêleerd internationaal publiek van circa 2000 mensen - ondernemers, onderzoekers, docenten, adviseurs -  te boeien van begin tot eind.  

Vertaling naar de praktijk
 

Wat concreet te doen met nieuw verworven kennis? Dat is vaak de lastige vraag waarmee je rondloopt na het lezen van een goed boek, of na het bezoeken van een congres. Ook in dit geval is het niet zo eenvoudig, want zijn boek bevat geen eenvoudige do's en dont's op het gebied van leiderschap. In de oefeningen die Zander beschrijft, gaat het om het dagelijks gedisciplineerd werken aan een levenshouding, waarmee je beter in staat bent om uitdagingen in werk en privé tegemoet te treden. Pittige materie dus, die nadere bestudering meer dan waard is.   Los van de complexiteit, is er ten slotte ook een praktische tip te geven aan iedereen die weleens presenteert. De dirigent en docent maakte één les opnieuw heel duidelijk: gebruik voor effectieve presentaties eerder humor en verhalen, dan een grote stapel power point slides.  Via Youtube is veel materiaal te vinden over de wijze waarop Ben Zander dat zelf doet. Dat biedt goede mogelijkheden om hem te blijven volgen als toekomstige bron van kwaliteit.